Diepzwart in offset en print

Zwart is toch zwart? Nou dat valt te bezien. Zwart met offset-drukwerk wordt ander zwart dan met digitaal printwerk. De zwarte inkt die in full color gebruikt wordt is anders van kleur dan de zwarte inkt die voor het drukken van PMS kleuren gebruikt wordt. Sommige ontwerpers willen een diepzwart vlak hebben in hun ontwerp. Als zij dat willen bereiken met de CMYK combinatie (0,0,0,100), dus alleen 100% K (zwart) dan zal dat niet goed lukken. Het als zwart bedoelde vlak in het ontwerp slaat grijs weg. Dat komt omdat er nu eenmaal een bovengrens is aan de inktlaagdikte waarmee er gedrukt kan worden. Druk je een inktlaag op het vel dat boven die grens uitkomt, dan blijven de drukvellen aan elkaar zitten (overzetten) en vormen als het ware een plank. Daarbij is het ook zo dat visueel meer inkt niet altijd een donkerder kleur geeft. Wij vinden een vlak met 100% K en 30% C het mooist; dit is een koele diepzwarte tint. Wenst u een warme zwarttint dan werkt u het best met 100% K en 30% M. Of experimenteer eens met diepzwart: (50,40,40,100). Tenslotte: zorg er voor dat je een zwart vlak nooit uit de kleur 'registratie' maakt. Deze speciale kleur heeft als beedschermweergave ook zwart, maar wordt opgebouwd als (100,100,100,100). Dat wordt dus vragen om problemen tijdens de productie.

Voor het gebruik van zwart is een goede calibratie van uw monitor vereist. Als deze goed is ingesteld dan ziet u hieronder verschil in tint tussen zwart en diepzwart. En als alles helemaal superieur is dan zelfs verschil tussen "Registratie zwart" en diepzwart. Maar dan heeft u wel een speciaal EIZO scherm nodig.

Diepzwart in digitaal drukwerk

Maar.....geen diepzwart gebruiken in ontwerpen voor printwerk! Zwarte toner bij PRINTEN is niet doorschijnend, maar dekkend. Dit in tegenstelling tot DRUKinkten. Diepzwart geeft bij PRINTEN een tegenovergesteld effect aan dat van drukken, diepzwart wordt dan juist minder zwart dan bij 100% zwart. Dit wil ook zeggen dat een ontwerp voor drukwerk waarin je gebruik maakt van de opaciteit (transparantie) van drukinkt, dit bij printen van dat document niet tot het gewenste resultaat leidt! Het voorbeeld hieronder laat het verschil zien tussen DRUKKEN en PRINTEN.

morgenstond icon

Drukkerij Morgenstond BV

Zichtenburglaan 13 • 2544 EA Den Haag
Telefoon: 070 366 15 48

HTTP/2.0