Wat zijn PMS-Kleuren?

PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht kleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan, groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn 1.755 varianten (anno 2016) gemaakt met vaststaande nummers.
PMS-kleuren zijn dus kleuren inkt die voorzien zijn van een nummer. In de onderstaande afbeelding zie je twee van die zogenaamde chips met daarin PMS 185 U en PMS 185 C.
Als je heel goed kijkt zie je tintverschil. Beide tinten rood komen tot stand omdat er op een andere papierondergrond is gedrukt. Als je de inkt uit het blik met PMS 185 op Coated papier drukt, dan ontstaat de kleur PMS 185 C. Druk je met exact dezelfde inkt op een matte papiersoort, dan ontstaat de kleur PMS 185 U (uncoated) En ja, er is een marginaal tintverschil. Geen kleurverschil, want je gebruikt exact dezelfde inkt! Algemeen kan je aannemen dat het drukken van een inkt op coated papier tot een meer heldere kleur leidt dan het drukken van diezelfde kleur inkt op mat papier. En ja, wij kennen puristische grafische ontwerpers die voor beide papiersoorten andere pms kleuren selecteren....


De pantone pms nummers zitten in de bibliotheek van professionele opmaaksoftware en de ontwikkelaar van dit systeem (Pantone) geeft elk jaar nieuwe kleurwaaiers uit waarin alle tinten staan. Grafisch ontwerpers en drukkers gebruiken deze waaiers als kleurreferentie. De inkten van PMS-kleuren kunnen volgens een recept gemengd worden of kunnen per nummer ingekocht worden bij de inktleverancier. Voordeel is kleurgarantie tussen herdrukken. Nadeel: bewerkelijker om te drukken en dus hogere kosten.

Meer informatie

PMS Kleuren overzicht

?>
morgenstond icon

Drukkerij Morgenstond BV

Zichtenburglaan 13 • 2544 EA Den Haag
Telefoon: 070 366 15 48

HTTP/2.0